Ceea ce urmează să citeşti în rândurile de mai jos este o serie de sfaturi, îndrumări care au scopul de a preveni accidentele rutiere (maşini-biciclişti). Acest „instructaj” pentru biciclişti nu seamănă deloc cu celelalte dedicate pentru ei, care concentrează asupra importanţa de a purta cască de protecţie şi de a respecta legile privind circulaţia pe drumurile publice. Bine, şi asta e important, dar gândeşte-te puţin: faptul că porţi o cască, atunci când pedalezi înseamnă că nu vei fi călcat de o maşină?? Casca te protejează când eşti deja lovit de maşină, dar nu este oare mai important să previi accidentul? Foarte mulţi biciclişti sunt lovite de maşini, indiferent de faptul că purtau cască în timpul deplasării. Este puţin ironic, dar chiar şi dacă n-ar fi purtat cască, dar ar fi citit şi ar fi urmat sfaturile de mai jos, poate ar trăi fără vreo vânătaie şi azi. Să nu crezi mitul căştilor de protecţie – nu ele sunt cele care te protejează pe străzi. Da, sigur că e important să fii pregătit şi pentru cel mai rău caz. Dar este mai important să previi situaţia. Asta e esenţa precauţiei adevărate.
Celălalt sfat important al instrucţiunilor pentru biciclişti este de obicei să respecţi legile de circulaţie pe drumuri publice. Nici asta nu e de neglijat, însă deja ştie toată lumea, că este o prostie imensă să pedalezi mai departe, când e trafic aglomerat şi s-a aprins şi lumina roşie a semaforului. Deci acest sfat nu ţi-e prea de folos, pentru că este mult prea clar situaţia la care se referă. De aceea este mai util acest instructaj, pentru că îţi atrage atenţia asupra nişte situaţii în trafic la care dacă nu te pregăteşti din timp, poţi să fii lovit de o maşină foarte uşor.
Nu uita, că singurul lucru pe care trebuie să ştii nu este legea. Pe lângă ea mai sunt alte chestii, mult mai folositoare pentru un biciclist. De exemplu, legea spune să circuli întotdeauna pe partea dreaptă a carosabilului, în fiecare situaţie, când circumstanţele îţi permit. Dar asta nu este aplicabil în orice situaţie. De exemplu, imaginează-ţi că mergi cu bicicleta aşa, cum te sfătuieşte această lege. Cineva coboară dintr-o maşină parcată pe partea dreapta şi deschide uşa maşinii brusc în faţa ta, sau cineva încearcă să iasă dintr-un loc de parcare sau şosea şi nu te vede deloc, sau cei care circulă în spatele tău te vor împinge la o parte când te ocolesc, pentru că tu le-ai dat oportunitatea de a se comporta astfel. În fiecare situaţie menţionată ai respectat legea corect, numai că te-ai pus în pericol. De aceea, următoarele îndrumări nu se bazează numai pe lege. Îţi prezintă nişte practici de folos, pe care dacă le urmezi, vei reduce şansa de a fi lovit de o maşină. Deci, să vedem cum poţi să previi accidentele.
1. O portieră în nas
2. Semaforul
3. Cârligul pe dreapta (versiunea 1)
4. Cârligul pe dreapta (versiunea 2)
5. Trecerea pe stânga
6. Capatul din spate (versiunea 1)
7. Capatul din spate (versiunea 2)
8. Ciocnirea de pe trecere
9. The Wrong Way Wallop
10. Intersecţia din dreapta
Sursa sfaturilor: www.biciclete.net.
Textul original: The 10 Most Common Car-Bike Collisions & How to Avoid Them - realizat de Marin "Share The Road" Program http://www.marinsharetheroad.org/ pe baza materialului pus la dispoziţie de Michael Bluejay http://www.bicyclesafe.com/ - traducerea şi adaptarea realizat de biciclete.net.
Toate drepturile asupra conţinutului acestui material aparţin autorilor.