LINKURI UTILE  | Parteneri  | Contact  RO |  HUCritical MassPedalează pentru un scop bunAcademia VeloAcademia Velo
În siguranță pe bicicleteÎn siguranță pe biciclete20 de motive pentru a alege bicicleta20 de motive pentru a alege bicicleta

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


rastel biciclete tîrgu mureșrastel biciclete tîrgu mureș

StravaStrava

Capatul din spate (versiunea 2)
Versiunea 2

O masina ciocneste un ciclist pe la spate. Acest tip de coliziune este rara in timpul zilei. Dar creste dramatic noaptea pentru ca o parte din ciclist circula ilegal fara faruri.

Ce vede un ciclist

O masina te ciocneste de la spate.Acest lucru este ce ii sperie mai rau pe multi ciclisti, dar nu este cel mai frecvent tip de acident. Oricum este coliziunea cel mai greu de evitat, pentru ca de obicei nu te uiti in spatele tau.Cel mai bun lucru pentru a evita aceasta e sa mergi pe drumuri foarte mari, si in benzi special amenajate pentru biciclete , sau pe drumuri unde traficul se misca incet. Sa fi lovit de la spate in miezul zilei este foarte rar.

Cum un ciclist poate evita acest tip de coliziune:

 1. Cumpara un far pe spate. Daca circuli pe timp de noapte trebuie sa folosesti un far si pe fata si pe spatele bicicletei. Nu numai ca iti cresc sansele de a fi vizibil , dar este impus de lege.
Nu putem sublinia mai mult:

Daca circuli pe timp de noapte cumpara faruri adecvate!

 1. Alege strazi mari. Circula pe strazi  atat de mari incat pot incapea o masica si o bicicleta una langa alta. Prin acest lucru o masina te poate evita , chiar daca nu te vede.
   
 2. Alege strazi unde traficul se misca incet. Cu cat mai inceata este o masina, cu atat are mai mult timp ca sa te vada.Cand este posibil ia strada pe unde traficul se misca incet.
   
 3. Foloseste strazi laturalnice in weekend. Vinerea si sambata seara ori noapte e mai probabil sa gasesti soferi in stare de ebrietate. Asa ca in loc de arterele principale folositi strazile de cartier.
   
 4. Cumpara o oglinda retrovizoare. Oglinzile nu sunt chiar asa de scumpe. Odata ce te-ai obisnuit cu ele, o sa te intrebi cum te-ai descurcat fara ele. Paranoia unui ciclist scade cu pana la 80% dupa ce se obisnuieste cu oglinzile. Daca nu v-ati convins, dupa ce ati circulat o buna vreme cu oglinzi, dati-le jos si iesiti pe strada. Vati vedea ca deseori priviti la locul unde erau si ca va simtiti foarte nesiguri.

Ce vede un sofer

 

De obicei soferul nu-l vede pe ciclist si drept urmare il loveste.

 
Cum un sofer poate sa evite acest tip de coliziune:

 

 1. Fi tot timpu in alerta. Fi tot timpul atent. Fi responsabil. Lovind o alta masina in spate este vina soferului care a lovit masina in spate. Din orice motiv  nu poti sa vezi drumul din fata, daca e posibil incetineste sau opreste-te, pana cand poti vedea strada.

Chiar si circuland noaptea sau pe conditi meteo nefavorabile care scad vizibilitatea , oricum este responsabilitatea ta da a nu lovi alte vehicule din spate.

Share 
<<  înapoi mai mult  >>