LINKURI UTILE  | Parteneri  | Contact  RO |  HUCritical MassPedalează pentru un scop bunAcademia VeloAcademia Velo
În siguranță pe bicicleteÎn siguranță pe biciclete20 de motive pentru a alege bicicleta20 de motive pentru a alege bicicleta

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


rastel biciclete tîrgu mureșrastel biciclete tîrgu mureș

StravaStrava

Capatul din spate (versiunea 1)
Versiunea 1

Un ciclist care circula pe banda special amenajata pentru biciclete si care se misca un pic mai la stanga ca sa ocoleasca o masina parcata sau un obstacol , este lovit de o masina care circula in spatele lui.

Ce vede un ciclist

Tu te misti un pic mai la stanga sa ocolesti o masina parcata sau un obstacol , si esti lovit de o maisina care vine din spate .

Cum un cilclist poate evita acest tip de coliziune:

  1. Niciodata nu te misca mai la stanga fara sa te uiti in oglinda retrovizoare sau sa te uiti in spate. Unor soferi le place sa depaseasca ciclisti foarte aproape de ei.  Miscandu-te un pic mai la stanga te poti  pune in drumul unei masini
     
  2. Nu intoarce incoace si incolo printre masini parcate. Cand masinile sunt parcate pe partea dreapta, alegeti un drum care este la o portiera distanta de masinle parcate si circula pe acel drum.Cu asta vei reusi doua lucruri: (1)vei evita coliziunea tip2 si portiera deschisa brusc si (2)vei putea fi mai previzibil in traiectoria drumului ales, din care soferii te vor putea evita si se vor putea adapta dupa drumul ales de tine. Intoarcerea incoace si incolo printre masini este o treaba periculoasa pentru ca atunci cand esti intre masinile parcate soferul nu nu te poate vedea si nu iti poate anticipa traiectoria aleasa.

Ce vede un sofer

Depasesti un ciclist pe stanga lui cand de-o data acel ciclist intoarce la stanga drept in calea ta.

Cum evita soferul astfel de coliziuni:

  1. Lasa spatiu de cel putin 1m intre tine si ciclist. Acesta creaza o zona de siguranta intre tine si ciclist, drept urmare este mai putin probali ca ciclistul sa se miste bruc in stanga. Ocazional acest lucru va obliga incetiniti si sa asteptati ca ciclistul sa treaca.

Fii atent ca ciclisti sunt foarte influentati de conditile meteo.  Ca sofer treceti prea des peste guri de cana, sticla sparta, crapaturi in asfalt si alte imperfectiuni ale drumului care poate ca pe voi nu va incomodeaza, dar unui ciclist ii pot ptrovoca o cadere. De aceea ciclistii trebuie sa coteasca in toate directiile ca sa evite aceste imperfectiuni, asa ca pastrati cel putin 1 metru intre voi si ciclist ca sa evitati pericolele.

Share 
<<  înapoi mai mult  >>