LINKURI UTILE  | Parteneri  | Contact  RO |  HUCritical MassPedalează pentru un scop bunAcademia VeloAcademia Velo
În siguranță pe bicicleteÎn siguranță pe biciclete20 de motive pentru a alege bicicleta20 de motive pentru a alege bicicleta

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


rastel biciclete tîrgu mureșrastel biciclete tîrgu mureș

StravaStrava

Trecerea pe stânga

O masina face stanga si apreciaza gresit viteza unui ciclist (sau nu il vede pe ciclist) .Observa ca aici sunt doua tipuri de coliziuni : ori ciclistul este in fata masini si masina loveste ciclistul, ori masina vireza direct in fata ciclistului si ciclistul loveste masina.

Ce vede un ciclist

O masina vine spre tine si face stanga in fata ta , sau intra direct in tine

Cum poate un ciclist sa evite aceasta coliziune:

 1. Cumpara un far. Daca mergi noaptea , TREBUIE sa FOLESESTI farul. Este impus prin lege.
   
 2. Poarta haine de culoare deschisa, chiar si in timpul zilei. Bicicletele nu sunt asa de usor de observat ca masinile.Veste galbene sau portocalii fosforescente se difera repede de fundal .Daca ai un prieten care merge pe bicicleta care la distanta de tine, purtand una din veste fosforescente, in timpul zilei, la aproximatim 400m , nu vei putea sa-ti vezi prietnul sau bicicleta acestuia deloc,dar vesta o vei putea vedea clar .
   
 3. Incetineste. Daca nu poti vedea soferul (in special noaptea), mergi cat mai incet pt a putea opri daca este necesar. Desigur,nu e in avantajul tau,dar e mai bine decat sa faci accident.
   

Ce vede un sofer

Teoretic soferul nu vede deloc ciclistul ,sau il vede dar cu siguranta nu aproximeaza corect viteza acestuia.

Cum un sofer poate evita acest tip de coliziune :

 1. Sa stie cat de repede merg si pot merge bicicletele. Pe o autostrada un ciclist poate merge cu o viteza cuprinsa intre 5 si 30 km/h. De regula viteza lor este mai mare cand drumul este in coborare si mai mica atunci cand urca.
   
 2. Pastreaza distanta cand intorci la stanga. Ca sofer, ai fost instruit sa te uiti si sa eviti masinile. Bicicletele sunt mult mai mici si mult mai greu de vazut. Intotdeauna asigura-te de 2 ori inainte sa intorci la stanga sa vezi daca vine vreo bicicleta.
Share 
<<  înapoi mai mult  >>