LINKURI UTILE  | Parteneri  | Contact  RO |  HUCritical MassPedalează pentru un scop bunAcademia VeloAcademia Velo
În siguranță pe bicicleteÎn siguranță pe biciclete20 de motive pentru a alege bicicleta20 de motive pentru a alege bicicleta

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


rastel biciclete tîrgu mureșrastel biciclete tîrgu mureș

StravaStrava

Semaforul

Opresti la semaforul rosu, in dreapta unei masini deja parcate. Soferul NU te poate vedea. La culoarea verde, tu pleci inainte, iar el face dreapta peste tine. Chiar si masinile mici te pot surprinde astfel, dar cel mai des se intampla cu autobuzele sau cu camioanele.

Ce vede ciclistul

Te-ai oprit in dreapta unei masini care asteapta la semafor sau la un semn de STOP. SOFERUL NU TE POATE VEDEA! Cand sa face verde, te misti inainte si soferul vireaza la dreapta si te loveste.

Cum evita ciclistul coliziunea:

  1. Nu te opri unde soferul nu te poate vedea. Opreste-te in punctul "A" aratat pe desen, unde primul sofer te poate vedea, sau la punctul "B" in spatele primei masini. Daca te opresti in punctul "B", prima masina nu te poate lovi cand vireaza dreapta si a doua masina te poate vedea clar. Nu uita ca ambele masini pot intra in tine.

Daca ai ales "A" traverseaza mai repede imediat ce s-a facut verde.

Daca ai ales "B", stai in spatele primei masini cand s-a facut verde. Este posibil sa vireze la dreapta la intersesctie sau sa coteasca neasteptat la dreapta. Incearca sa stai in fata masini din spate pana cand treci de intersesctie, pentru ca e posibil sa incerce sa te depaseasca sau sa-ti taie calea in timp ce vireaza dreapta.

Ce vede soferul

Ai oprit in banda dreapta la culoarea semaforului rosu sau la un semn STOP. Un ciclist se opreste si el pe partea dreapta a masini tale si nu il vezi .

Cand culoare semaforului se face verde virezi dreapta si ciclistul continua sa circule intainte. Atunci se produce coliziunea

Cum poate un sofer să evite aceasta coliziune:

  1. Foloseste semnalizarea. Daca un ciclist te vede ca semnalizezi stanga sunt sanse mai mici sa incerce sa te depaseasca pe dreapta. Ei pot opri in spatele tau , sau sa vireze stanga .In ambele cazuri nu are cum sa se intample o coliziune.
     
  2. Uita-te inainte de a vira . Nu toti ciclisti sunt constienti de pericolul pe care il pot crea daca circula in fata masinii sau in lateralul unui sofer. Tot timpul asigura-te inainte de a vira la dreapta cand pleci de la STOP.
     
  3. Intarziati inainte de a intoarce. In zone cu trafic mare de ciclism, adauga o jumatate de secunda intarziere cand pleci de la semnalul STOP sau de la semafor. Acest lucru te va ajuta sa vezi ciclisti care erau in punctul mort si au inceput sa circule.
Share 
<<  înapoi mai mult  >>