LINKURI UTILE  | Parteneri  | Contact  RO |  HUCritical MassPedalează pentru un scop bunAcademia VeloAcademia Velo
În siguranță pe bicicleteÎn siguranță pe biciclete20 de motive pentru a alege bicicleta20 de motive pentru a alege bicicleta

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


rastel biciclete tîrgu mureșrastel biciclete tîrgu mureș

StravaStrava

Conferinta PRO VELO XI la final: Dezvoltarea biciclismului in Romania
19 noiembrie 2014, 15:28

In perioada 14-16 noiembrie 2014 a avut loc la Brasov a 11-a conferinta nationala de cicloturism, biciclism urban si promovarea bicicletei - PRO VELO XI, organizata de Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR). Tirgu Mureșul a fost reprezentat la conferinta de catre Fundația Comunitară Mureș.                      

Timp de 3 zile, au fost abordate teme complexe pentru identificarea de solutii si modele de buna practica care sa transforme mersul pe bicicleta in Romania intr-o experienta placuta si fireasca.

In cadrul conferintei, Fundația Comunitară Mureș a prezentat proiectul MuresOnBike, acțiunile realizate în perioada 2012-2014 de ONG-urile unite în acest proiect pentru a transforma mobilitatea mureșeană într-o mobilitatea sustenabilă acordând prioritate mersului pe jos, circulației pe biciclete și transportului în comun.

La conferinta nationala Provelo au fost de asemenea discutate aspecte legate de procedurile de desemnare, marcare si omologare a traseelor cicloturistice (pentru care legislatia intarzie de 15 ani, in ciuda promisiunilor autoritatilor), itinerariul concret al unor trasee cicloturistice nationale si regionale, compatibilizarea diverselor initative locale intre ele si integrarea cu proiectul de retea nationala RNTCMR si europeana EUROVELO (din care doua magistrale urmeaza sa strabata si Romania - EuroVelo6 si EuroVelo 13), precum si in harta nationala de trasee Rutavelo, standardele pentru cazari pro-biciclistice si pentru ghizii de cicloturism si ghidurile si hartile cicloturistice.

Legislatia rutiera ce vizeaza biciclistii a fost de asemenea in atentia participantilor Conferintei Nationale Provelo. Consideram ca in Romania este una dintre cele mai restrictive si desuete legislatii de profil din Europa, un exemplu fiind interdictia in totalitate a circulatiei copiilor sub 14 ani pe biciclete pe drumurile publice – chiar si in cazul in care aceste cai de acces sunt necirculate sau copiii sunt insotiti de adulti. Masuri de revizuire a legislatiei alaturi de respectarea prevederilor Codului Rutier prin care este obligatorie desfasurarea saptamanal a unei ore de Educatie Rutiera in scoli, ar putea incuraja petrecerea timpului in familie, pe biciclete.

Infrastructura specifica pentru biciclete – atat cea de stationare, cat si cea de rulare reprezinta un alt punct nevralgic, standardele din Romania fiind foarte vechi si depasite. De aceea, ne asumam rolul de a educa comunitatile din care facem parte in domeniul biciclistic, fie ca ne adresam copiilor, publicului larg sau autoritatilor locale. Biciclismul urban/utilitar este o componenta importanta a mobilitatii urbane si vom promova mersul cu bicicleta la scoala si la serviciu, infiintarea unor programe de bike sharing si intermodularitatea – transportul bicicletelor in trenuri si alte mijloace de transport public.

Reprezentantii societatii civile, ai organizatiilor partenere straine si ai institutiilor publice au fost cu totii interesati in gasirea de solutii pentru alinierea ciclismului la standarde macar apropiate de cele europene. Ne bucuram ca impreuna am reusit sa adoptatam mai multe rezolutii, apeluri si documente de pozitie, ce vor fi prezentate public in perioada urmatoare si pe care le vom remite autoritatilor competente. Dezvoltarea ciclismului in Romania este o realitate pe care autoritatile locale si nationale vor trebui sa o sprijine.

La Conferinta Nationala Provelo au participat ONG-uri din Iasi (ProBikeAddiction si IasiBike),  Bucuresti, Timisoara, Targu-Mures, Sibiu, Brasov, Ploiesti si Cluj-Napoca. Prezenta straina a fost asigurata de Tomislav Panenic, oficial din partea Danube Competence Center, organizatie ce sustine cicloturismul in zona Dunarii, malul romanesc al fluviului fiind cuprins in reteaua cicloturistica europeana Eurovelo 6.

Urmatoarea Conferinta Nationala Provelo va avea loc in primul trimestru al anului 2015.

***

Conferinta PRO VELO XI s-a putut desfasura si gratie cofinantarii din partea GIZ (Societatea Germana pentru Colaborare Internationala) prin DCC (Danube Competence Center, cu sediul la Belgrad, ce promoveaza si cooperarea cicloturistica regionala in sudestul Europei) si a sponsorizarii din partea BIKE SPORT www.bikenet.ro carora le multumim pentru sprijinul acordat.

 

Share 
<<  articolul anterior Arhivă articolul următor  >>