LINKURI UTILE  | Parteneri  | Contact  RO |  HUCritical MassPedalează pentru un scop bunAcademia VeloAcademia Velo
În siguranță pe bicicleteÎn siguranță pe biciclete20 de motive pentru a alege bicicleta20 de motive pentru a alege bicicleta

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


rastel biciclete tîrgu mureșrastel biciclete tîrgu mureș

StravaStrava

Mesajul liceenilor către primarul orașului: Construiți piste pentru biciclete!
3 decembrie 2013, 07:06

În perioada octombrie-noiembrie Fundația Comunitară Mureș în parteneriat cu Fundația Buckner a realizat un sondaj printre liceenii din clasele XII în liceele din Tîrgu-Mureș în cadrul proiectului “Împreună pentru un trafic mai sigur”. În aceasta perioada au fost chestionați 1094 de liceeni din 16 licee târgumureșene despre modalitățile lor de deplasare la școală.

În urma sondajului am aflat că deși 66% dintre liceeni au în proprietate o bicicletă în ziua care au completat chestionarul numai 1% au folosit bicicleta pentru a se deplasa la școală.

Deși43% dintre respondenți au declarat că ar folosi bicicleta pentru a se deplasa la școală dacă unele condiții ar fi mai bune numai 7,6% dintre ei folosesc ocazional bicicleta pentru a se deplasa la școală.

Liceenii ajung la școală cu transportul public în proporție de 50,1%, 23,7% pe jos, 18,7 % cu mașina (13,8% ca pasageri, 4,9% conducători) și numai 7,6 % cu bicicleta.

Motivul pentru care nu folosesc liceeni bicicleta pentru a se deplasa la școală sunt – nu se simt în siguranță în trafic 37%, nu există locuri de parcare sigure în școli pentru biciclete 13%, nu sunt lăsați de părinți 4%. 46% dintre copii au invocat alte cauze cum ar fi – stau prea departe sau prea departe de școală, nu au biciclete, nu le place să meargă cu bicicleta etc.

Sunt foarte numeroși liceeni care ar schimba mijlocul de transport folosit actual în favoarea bicicletei. Astfel 42% dintre elevii care folosesc transportul public,  45% dintre cei care circulă pe jos, 44% dintre cei care circulă ca pasageri în mașină și 32% dintre conducătorii auto ar schimba mijlocul de transport în favoarea bicicletei dacă s-ar simți în siguranță în trafic și ar fi locuri sigure de parcare pentru biciclete în licee.

Credem că semnalul este foarte clar din partea tinerei generații către conducătorii orașului – faceți mai sigură deplasarea pe biciclete – să construiți piste sigure pentru bicicliști separate de traficul auto și pietonal!

În sfârșit un filmuleț ca răspuns în avans la replicile autorităților că nu se poate, nu permite orașul, oamenii vor să meargă cu mașinile, oamenii vor parcări etc. -  în orașul Groeningen Olanda o distanță din oraș din punctul A în punctul B cu bicicleta se parcurge în 2 minute iar cu mașina în 12 minute.  (Sursa: Groeningen: The World’s Cycling City - http://www.youtube.com/watch?v=xChC9IvrFIU)

Se poate!

Share 
<<  articolul anterior Arhivă articolul următor  >>