LINKURI UTILE  | Parteneri  | Contact  RO |  HUCritical MassPedalează pentru un scop bunAcademia VeloAcademia Velo
În siguranță pe bicicleteÎn siguranță pe biciclete20 de motive pentru a alege bicicleta20 de motive pentru a alege bicicleta

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


rastel biciclete tîrgu mureșrastel biciclete tîrgu mureș

StravaStrava

Trei orașe – un program de educație rutieră pe bicicletă
17 februarie 2016, 15:25

Se lansează proiectul de educație rutieră pe bicicletă „Academia Velo” co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă(http://www.swiss-contribution.ro/) .Valoarea grantului este de 56.086,75 CHF, din bugetul total al proiectului de 62.318,75 CHF.

Fundația Comunitară Mureș, în parteneriat cu Asociația Ținutul Secuiesc Verde din Miercurea Ciuc și cu Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, începe un program de educație rutieră pe bicicletă de un an, cu scopul de a spori siguranța rutieră pentru bicicliștiși creșterea numărului de persoane care aleg ca mijloc de transport în deplasările lor zilnice bicicleta în localitatea Tîrgu Mureș, Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, contribuind astfel la cresterea calității mediului urban prin reducerea poluării aerului și fonice.

Aceste scopuri vor fi realizate pe deoparte prin programul de educație din școli, astfel îi vom învăța pe 150 de liceeni (de 14-18 ani)reguli de circulație rutieră și situații riscante pentru bicicliști. Educația are la bază cărți și materiale scrise care descriu regulile privind mersul pe bicicletă și folosirea accesoriilor obligatorii. De asemenea, vom vorbi și despre cunoștințe tehnice, iar pe pista de testare creată de noi, participanții își vor putea testa cunoștințele, iar instructorii vor prezenta regulile de circulație.

Pe lângă activitățile de educație programul mai are o altă componentă: o campanie de conștientizare. Aceasta se va derula în aprilie, în cadrul programului „Critical Mass” și în septembrie, în cadrul Săptămânii Mobilității Europene. Partenerii vor organiza marșuri pe biciclete și vor distribui flyere și broșuri cu scopul de a atrage atenția bicicliștilor și a conducătorilor auto de situațiile riscante care pun în pericol viața bicicliștilor și asupra beneficiilor mersului pe bicicletă.

Rezultatele proiectului vor fi diseminate organizațiilor din țară care se ocupă cu bicicliști, în cadrul unui workshop organizat în luna septembrie, cu scopul de a lansa programul de educație în alte noi orașe în anii viitori.

Partenerii profesionali ai programului sunt organizatorii programului Bringa Akadémia din Ungaria.

Fundația Comunitară Mureș organizează marșul pe bicicletă „Critical Mass” împreună cu alte organizații neguvernamentale încă din 2012. În cadrul programului „MureșOnBike” promovăm mersul pe bicicletă în oraș, scopul nostru fiind crearea unei infrastructuri sigure pentru bicicliști și susținem măsuri care să contribuie la o mobilitate urbană sustenabilă în oraș.

La inițiativa Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc s-a format grupul numit „Odorheiul viabil”, a cărei activități se axează pe protecția mediului. Printre altele, grupul se ocupă și de siguranța bicicliștilor în oraș, de aceea doi membri au participat la cursul ținut de Bringa Akadémia, astfel ei îi învață pe bicicliști  regulile de circulație la Odorheiu Secuiesc.

Asociația Ținutul Secuiesc Verdeorganizează marșul pe bicicletă de Ziua Pământului în Miercurea Ciuc de mai mulți ani, a participat la vopsirea de piste de biciclete și cu ajutorul programului „Card Comunitar” a reușit să monteze 42 de rastele pentru biciclete în Miercurea Ciuc, a susținut și construirea unui depozit unde se pot înmagazina biciclete. În cadrul programului „Școala de furnici” au organizat activități de educație rutieră pe bicicletă în școlile din Miercurea Ciuc.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Mai multe informații: Gál Sándor, +40-747-865096, galsandor@fcmures.org

Share 
<<  articolul anterior Arhivă articolul următor  >>