Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Bal kereszt

Egy autó balra tér és rosszul ítéli meg a kerékpáros sebességét (vagy nem látja őt). Ebben az esetben két fajta ütközés is lehetséges: a kerékpáros az autó elé kerülve elütteti magát az autóssal, vagy az autós a biciklis elé kerül és a biciklis beleütközik az autóba.

Mit lát a kerékpáros?

Egy autós feléd jön és balra kanyarodik előtted vagy rajtad keresztül.

Mit tehetsz te, mint biciklis, hogy elkerüld a bajt?

Szerezz be egy lámpát: Ha sötétben mész, KÖTELEZŐ a lámpák használata. A törvény előírja.

Viselj valamit, ami fényvisszaverő, akár nappal is: A kerékpár nem olyan könnyen látható, mint az autó. A sárga vagy narancssárga láthatósági mellény nagyon különbözik a háttértől. Nappal, ha egy barátod biciklivel előtted közlekedik már kb. 400 méterről nme láthatod őt vagy a biciklijét, viszont a láthatósági  mellényt igen. 

Lassíts: Ha esetleg nem sikerül szemkontaktust teremtened a sofőrrel (főleg ha sötétben indultál útnak), jobb lassan hajtani - így könnyebb lesz a hirtelen megállás. Ez kellemetlen dolog, de még mindig jobb, mint egy ütközés.

Mit lát egy autós?

Elméletileg egyáltalán nem látja a kerékpárost, vagy pedig látja, viszont nem tudja felmérni a sebességét.

Hogyan kerülheted el ezt a típusú balesetet, mint az autó vezetője?

Tudd mennyire mehetnek és mennek gyorsan a biciklisek: Egy úttesten a kerékpáros sebessége megközelítőleg 5-30 km/h között mozog. Rendszerint ez a sebesség növekszik, ha az út lejt és csökken, ha dombon halad a kerékpáros.

Tartsd meg a kellő távolságot balra kanyarodáskor: Sofőrként arra képeztek, hogy az autókat figyeld és kerüld. A kerékpárok viszont sokkal kisebbek és nehezebben lehet látni őket. Mindig nézz szét akár kétszer is, ha balra kanyarodsz, nehogy jöjjön egy kerékpáros.

Share 
<<  vissza tovább  >>