Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Jobbhorog (2. eset)


Ebben az esetben egy kerékpáros megelőz egy autót (vagy egy biciklit) jobbra kanyarodva, amikor hirtelen az autó (vagy bicikli) jobbra kanyarodik és elüti a biciklist.

Jobbról előzni rendkívül veszélyes! Egyik jobb sávon közlekedő jármű vezetője sem számít arra, hogy jobbról előzik meg.

Mit lát egy kerékpáros?

Előzől egy lassan közlekedő járművet (vagy éppen egy másik kerékpárost) jobbról, amikor az hirtelen jobbra kanyarodik és elüt téged.

Mit tehetsz te, mint kerékpáros, annak érdekében, hogy elkerülj egy ilyen balesetet?

Ne előzz jobbról!  Na gyon egyszerű elkerülni ezt a típusú balesetet: soha semmilyen járművet ne előzz jobb oldalról. Ha egy autó csak 16 km/h-val halad előtted, lassíts te is. Ha nem gyorsul, kerüld el balról, amikor már biztonságos.

Ha egy biciklis van előtted, őt szeretnéd elkerülni, akkor add a tudtára ezt, nehogy hirtelen kitérjen eléd. Ha a sáv bal felén közlekedik és nem tudod biztonságosan megelőzni, jelezd a szándékodat és várd meg, hogy arrébb menjen. Megjegyzés: SOHA ne előzz járművet jobbról!

Ha egy olyan jármű mögött haladsz, amelyik lassan közlekedik, haladj mögötte, ne a holt pontban. Akkor is beleütközhetsz egy autóba, ha nem jobbról előzöd, viszont mellette haladsz. Hagyj elegendő távolságot  közted és közte, ahhoz, hogy fékezni tudj időben, ha hirtelen jobbra kanyarodik.

Mielőtt irányt változtatnál, nézz hátra: Itt a lehetőség arra, hogy elkerüld az ütközést azzal a kerékpárossal, aki az 1-es típust szegte meg és jobbról próbál megelőzni. Mielőtt jobbra kanyarodnál, bizonyosodj meg arról, hogy nem jön hátulról biciklis. (Tartsd észben, hogy hátulról vagy egy oldalsó utcából is jöhet.)

Mindig jelezd az irányváltoztatási szándékodat: Ha jobbra szeretnél kanyarodni, úgy jelezd, hogy a hátad mögött haladó autósok, biciklisek elkerülhessenek balról.

Mit lát egy autós?

Megelőzől egy kerékpárost, majd jobbra kanyarodsz. Vagy a kerékpáros ütközik beléd, vagy te ütöd el őt.

Hogyan kerülheted el ezt az ütközést te, mint autós?

Használd a visszapillantó tükröket: Mindig használ a visszapillantó tükröket sávváltás vagy jobbra kanyarodás előtt. 

Vigyázz a járdán közlekedő biciklisekkel: Annak ellenére, hogy nem legális a kerékpárral való közlekedés járdán, mégis akadnak olyan biciklisek, akik megszegik a törvényt. Figyelj, mert lehetnek olyan biciklisek, akik a járdát használva akarnak elkerülni jobbról, az útkereszteződésbe érve. Az autó vezetőjeként mindig résen kell lenni és használni kell a visszapillantó tükröket. Így bármikor elkerülheted a szálytalanul közlekedő biciklisekkel való ütközéseket.

Share 
<<  vissza tovább  >>