Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Jobbhorog (1. eset)

 

Ez a fajta ütközés akkor történik, amikor egy autó vezetője be akar vágni egy biciklis elé jobbra kanyarodva egy útkereszteződésben, sétányon vagy parkolóban.

Ennek az ütközésnek az oka általában az, hogy az autók vezetői nem képesek felmérni a közeledő kerékpáros sebességét. Úgy gondolják: „Az a bicikli nem is megy olyan gyorsan.” De arra már nem gondolnak, hogy az ütközést időben eltudnák kerülni.

Mit lát a kerékpáros?

Egy autós megelőz és jobbra kanyarodik előtted, vagy rajtad keresztül. Az autók vezetői úgy gondolják, hogy nem mész gyorsan, hiszen biciklivel vagy, nem is hinnék, hogy nem lesznek képesek időben megelőzni téged. Ezt a fajta ütközést nagyon nehéz elkerülni, mert te pont az utolsó pillanatban veszed észre és nincsen ahogy megvédd magad.

Hogyan kerülheted el az ütközést, mint biciklis?

Tarts balra. Ha elfoglalod teljesen a sávot,  akkor  megakadályozod, hogy az autók vezetői megelőzzenek és egyáltalán nem adsz lehetőséget arra, hogy bevágjanak eléd. Ha a sáv szélessége, amelyen közlekedsz elég nagy ahhoz, hogy az autók biztonságosan megelőzhessenek, egy sávot el kellene foglalnod.

  • Általában a törvény úgy rendelkezik, hogy egy közlekedési sáv szélessége egy személygépkocsiéval egyenlő legyen.
  • Használd a visszapillantó tükröt, mielőtt beérsz egy útkereszteződésbe. Amikor átkelsz az útkereszteződésen nagyon kell figyelned arra, mi van előtted.

Mit lát az autó vezetője?

Megelőztél egy kerékpárost és jobbra kanyarodsz. A biciklis belemegy az autó jobb oldalába, vagy te ütöd el őt.

Hogyan kerülheted el ezt a fajta ütközést, mint az autó vezetője?

Használd a visszapillantó tükröt: Ne kanyarodj egyetlen olyan jármű előtt sem, amelyet éppen megelőztél, anélkül, hogy először belenéznél a visszapillantó tükörbe.

Úgy viselkedj a biciklisekkel, mint más lassan mozgó járművekkel: Ha úgy közlekedsz, hogy annak tudatában vagy, hogy egy ilyen fajta ütközés igen könnyen megtörténhet, akkor biztos, hogy nem fogsz felelőtlenül előzgetni járműveket, majd hirtelen bevágni eléjük.

Jelezd időben a kanyarodási szándékodat: Nem csak törvényellenes az, ha nem jelzed az irányváltoztatási szándékodat időben, de még növeli is az esélyét annak, hogy hátulról beléd ütközik egy másik jármű. Viszont, ha látja a hátulról érkező kerékpáros (vagy bárki más), hogy kanyarodni szeretnél, időben meg tud állni - így lehet az ütközést elkerülni.

Próbáld meg felmérni, milyen gyorsan mehet a kerékpáros: Egyenes úton egy kerékpáros kb. 9-49 km/h sebességel tud közlekedni. Viszont, ha lejtőről jön lefele akkor meghaladhatja ezt a sebességet, ha pedig dombon megy felfele, akkor kisebb sebessége van ennél.

Hogyan becsülheted fel egy kerékpáros sebességét?Egy kis ideig haladj a kerékpáros mellett, a sebességmérődet figyelve, így megtudod, milyen gyorsan halad. A te felelősséged, hogy amikor te közlekedsz a közúton, a többi közlekedőt figyelembe véve, őket megfigyelve haladj.

Share 
<<  vissza tovább  >>