Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

A rossz irányban való közlekedéssel járó puffanás

Kerékpárosként, ha az út rossz oldalán haladsz előre, a balon, forgalommal ellentétben, elüttetheted magad egy autóssal.

Ha egy autó vezetője vagy, elüthetsz egy olyan kerékpárost, aki az út rossz oldalán, forgalommal ellentétben veled szembe halad.

Mint kerékpáros...

Az út rossz oldalán közlekedsz, azaz a bal oldalon, a forgalommal szemben – tulajdonképpen arra pedálozol, hogy ütközz egy jobbra kanyarodó autóval az egyik útkereszteződésnél. Az autók vezetői jobbra kanyarodáskor BALRA figyelnek, ugyanis onnan érkeznek a járművek, nem pedig JOBBRÓL, ahonnan te érkezel. Szóval, ők nincsenek felkészülve arra, hogy eléjük kerülj az út ROSSZ oldalán közlekedve.

Ami még rosszabb: frontálisan is ütközhetsz autóval, a nagy sebességnek köszönhetően. Nagyon kis idő van arra, hogy észrevegyenek az autók vezetői és még kevesebb van arra, hogy olyan manővereket tegyenek, amikkel elkerülik a balesetet. Mindez azért, mert közeledsz feléjük és nem távolodsz tőlük. Ebben az esetben sokkal nayobb erejű ütközés következhet be az autók és a te közlekedési sebességed miatt.

Hogyan kerülheted el az ütközést, mint kerékpáros?

Ne a forgalommal ellentétesen, hanem ezzel egy irányban közlekedj. Lehet, ha úgy gondolod, hogy jobb az autókkal szembe menni, mert így jobban látod őket és biztonságban vagy, de nem. Azért nem, mert:

1.Egy autó kikanyarodhat egy oldalsó utcából, parkolóból vagy útkereszteződésből jobbra és egyenesen eléd vág, hiszen nem számít arra, hogy járművel találkozzon szembe abból az irányból. Vagyis, nagy valószínűséggel elüt.

2.Erről az oldalról, hogy szeretnél jobbra fordulni, ha kell? Átszelsz 2, 3 sávot a jobbra kanyarodáshoz? Ez nem csak törvényellenes manőver, hanem veszélyes is.

Share 
<<  vissza tovább  >>