Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Csattanás átjárón

Egy kerékpáros a járdán közlekedik (törvényellenesen), majd egy útkereszteződéshez érve átkel. Egy autós éppen itt kanyarodik jobbra és elüti a biciklist.

Ha te vagy a kerékpáros:

Tegyük fel, hogy szabálytalanul a járdán közlekedsz, és ahogy kelsz át az átjárón elüt egy autós. Az autós gyalogosra számít a gyalogátjáróhoz érve, nem kerékpárosra. A gyalogos kb. ötször lassabban halad, mint egy biciklis, úgyhogy a sofőrt annál jobban megleped, minél gyorsabban mész.

Mit tehetsz a baleset elkerülése érdekében?

Ne közlekedj a járdán, mert az szabálytalan (nem véletlenül). Biciklisként elég veszélyes a gyalogátjárón való átkelés is. Közlekedhetsz az út bal oldalán is, úgyis kockáztatod, hogy elüt egy autós az ábrán lárható módon. Ha az út jobb oldalán mész, akkor azt kockáztatod, hogy egy hátulról érkező autós jobbra kanyarodáskor üt el. Ha pedig a járdán pedálozol, egy parkolót vagy oldalsó utcát elhagyni készülő autós is könnyen elüthet.

Nagyon nehéz elkerülni ezeket a baleseteket, úgyhogy ajánlatos a járdát elkerülni.

Ha te vagy az autó vezetője

Ha sofőrként jobbra kanyarodsz egy útkereszteződésben, előfordulhat, hogy hirtelen megjelenik egy biciklis és az autód oldalába ütközik. Ez két okból is előfordulhat: 1. mint egy autó vezetője, a gyalogosokra figyelsz, 2. nincs elég reakció időd, mivel a kerékpáros sokkal gyorsabban mozog, mint a gyalogos, akire számítasz. Nagyon kell figyelned ahhoz, hogy elkerüld az ilyen baleseteket, amelyekben legtöbbször gyerekek vannak a kerékpáros szerepében.

Ehhez hasonló eset jöhet létre, akkor is, amikor balra kanyarodsz a gyalogátjárónál (egyik utcából kitérsz és betérnél egy másikba balra).

Hogyan kerülheted el a balesetet te, mint autós?

Légy résen: Az, hogy nem legális a járdán való közlekedés a bicikliseknek még nem jelenti azt, hogy nem léteznek olyanok, akik mégis ezt teszik. Figyelj azokra a kerékpárosokra, akik beérkeznek az útkereszteződésbe, ahol te jobbra vagy balra tartanál. Mindig légy résen, amikor kanyarodsz.

A járdán közlekedő biciklisek nagy kockázatot vállalnak, és ha hirtelen eléd kerülnek egy ilyen helyzetben, nem fogod tudni elkerülni a balesetet, csak ha időben odafigyeltél rájuk.

Share 
<<  vissza tovább  >>