Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Ütközés hátulról (2. eset)

Egy autó beleütközik az előtte közlekedő kerékpárosba. Ez az eset nappal ritkán fordul elő, viszont éjszaka, sötétben, annál inkább, mert mindig akad olyan biciklis, aki szabályt szegve lámpák nélkül közlekedik az úton.

Amit a biciklis lát

Hátulról beléd ütközik egy jármű. A legtöbb kerékpáros legnagyobb félelme ez a típusú ütközés, pedig nem ez a leggyakoribb. Ezt a legnehezebb elkerülni viszont, mert az ember inkább előre szokott nézni, nem a háta mögé. Ha szeretnél mégis tenni ellene, akkor ajánlott, hogy olyan utakon közlekedj, amelyek szélesek, vagy bicikli sávon (ha van...), vagy olyan utakon, amelyek kevésbé forgalmasak. Fényes nappal kevés az esélye egy ilyen ütközésnek.

Hogyan kerülheted el ezt a balesetet, mint kerékpáros?

Beszerezhetnél egy hátsó lámpát: Ha sötétben indulsz útnak, a bicikli első és hátsó részén is kell legyen lámpád felkapcsolva. Ezzel nemcsak növeled az esélyét annak, hogy könnyebben észrevegyenek más járművek vezetői, de a törvény is előírja.

Nem lehet ezt eléggé hangsúlyozni: Ha sötétben közlekedsz használj megfelelő lámpákat, hogy biztosítsd a láthatóságodat!

Válassz széles utakat: Próbálj olyan útvonalat betervezni, hogy nagyjából széles utakon közlekedj az úticélod eléréséig. Ilyen utakon könnyen ki tudnak kerülni az autósok, ha esetleg nem vennének észre időben.

Válassz kis forgalmú utakat: Ha lehetőséged van rá, közlekedj olyan utakon, ahol nincs nagy forgalom – az autó vezetőjének ilyen helyeken több ideje van arra, hogy téged észrevegyen.

Hétvégeken válassz mellékutakat: Pénteki és szombati estéken nagy valószínűséggel találkozhatsz ittas állapotban lévő sofőrökkel a gyakran használt utakon. Ezért ilyenkor ajánlott a ritkábban használt lakónegyedi utakon járni.

Szerezz be egy visszapillantó tükröt: Az ilyen tükrök nem kerülnek sokba és jelentősen csökkentik egy kerékpáros bizonytalanságát és félelmét a forgalomban. Ha nem hiszed, próbáld csak ki. Majd szereld le a tükröket néhány használat után. Akkor fogod csak igazán érezni, mennyire félsz és milyen bizonytalanul közlekedsz nélkülük az úton.

Mit lát az autó vezetője?

A sofőr nem látja az előtte közlekedő biciklist és elüti.

Mit tehetsz, mint autós?

Mindig légy résen: Figyelj. Légy felelősségteljes. Egy jármű elütése hátulról mindig a hátulról beleutköző autó vezetőjének a hibája. Ha nem látod az utat megfelelőképpen, bármilyen okból, közlekedj lassan vagy ne közlekedj tovább addig amíg a látási viszonyok nem javulnak annyira, hogy biztonságosan tudj haladni.

Akkor is a te felelősséged, hogy hátulról ne üss el járműveket, ha éjszaka van vagy olyan időjárási viszonyok, amelyek csökketnik a látási viszonyok minőségét.

Share 
<<  vissza tovább  >>