Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Ütközés hátulról (1. eset)

Egy kerékpáros, a kerékpársávon haladva, kicsit balra veszi az irányt menet közben, hogy kikerüljön egy parkoló autót vagy valamilyen akadályt, ami az útjába került. Így üti el a háta mögött közlekedő autós.

Mit lát a kerékpáros?

Egy kicsit balra veszed az irányt, hogy kikerülj egy parkoló autót vagy valamilyen akadályt és a mögötted érkező autós elüt.

Hogyan kerülheted el ezt biciklisként?

Először is: ne változtass irányt úgy, hogy nem néztél hátra (akár a visszapillantó tükröt használva). Vannak autósok akik igen közelről szeretik elkerülni a bicikliseket. Így, kicsit balra térve könnyen az útjába kerülhetsz egy elhaladó autósnak. 

Ne kapkodd a kormányt, hogy a parkoló autók között kiflizhess: Amikor jobb oldalon parkoló autók mellett haladsz el, olyan útvonalat válassz, amely egy ajtónyitásnyira van a parkoló autóktól, és azon haladj. Ezzel két dologra is sikerült figyelni: 1. elkerülöd a kinyitott autó ajtóval való ütközést és 2. láthatóbb is leszel az autósok számára, akik majd tudnak alkalmazkodni az útvonaladhoz. A kiflizés veszélyes dolog, mert amikor a parkoló autók között vagy, az autók vezetői nem láthatnak és nem tudják előrejósolni az őtvonaladat.

Mit lát az autó vezetője?

Előzöl egy kerékpárost balról, amikor az hirtelen balra véve az irányt elédbe vág.

Hogyan kerülheted el ezt a típusú ütközést, mint az autó vezetője?

Hagyj legalább egy méter távolságot közted és a kerékpáros közt:  Ez egy biztonsági zónát képez köztetek és így már kisebb a valószínűsége, hogy a biciklis hirtelen kerüljön eléd. Esetenként ez arra kötelez, hogy lassítva elengedd a kerékpárost.

Figyelembe kell venni, hogy a kerékpárosok közlekedését nagyban befolyásolják a külső körülmények: Az utakon levő csatornafedelek, üvegszilánkok, gödrök és egyéb akadályok nem jelentenek különösebb gondot egy autónak, viszont egy kerékpárosnak elég gyakran kell kormányozgatni menet közben, hogy ezeket kikerülje és stabilan haladjon. Ezért, azt a bizonyos biztonsági zónát érdemes tartani.

 

Share 
<<  vissza tovább  >>