Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

A halálos vörös fény


Te, mint kerékpáros, megállsz egy olyan autó jobb oldalán, amelyik már áll a pirosnál. Így nem lát téged az autó vezetője. A zöld jelzésnél elindulsz előre, ő pedig jobbra kanyarodik és... elüt téged. Előfordul személygépkocsikkal is, de leggyakrabban teherautókkal vagy buszokkal.

Mit lát a kerékpáros?

Te, mint kerékpáros, megállsz egy olyan autó jobb oldalán, amelyik már áll a pirosnál vagy STOP-nál. ÍGY NEM LÁT TÉGED AZ AUTÓ VEZETŐJE. A zöld jelzésnél elindulsz előre, ő pedig jobbra kanyarodik és... elüt téged.

Hogyan kerülheted el az ütközést, mint biciklis?

Ne állj meg olyan helyen, ahol az autó vezetője nem láthat: Állj meg a képen ábrázolt "A" pontban, ahol láthat  az első autó vezetője, vagy megállhatsz a "B" pontban, az első autó mögött. Ha a "B" pontban állsz meg, az első autós nem üthet el jobbra kanyarodáskor és a másik autós is jól láthat.  Ne feledd, hogy mindkét autós elüthet.

Az A helyzetben: a zöldnél minél hamarabb kelj át.

A B helyzetben: a zöldnél még ne indulj, csak ha már az első autó elhajtott, ugyanis fordulhat jobbra is hirtelen. Az útkereszteződés elhagyásáig próbálj meg a második autó előtt maradni, mert lehet, hogy megpróbál megelőzni vagy bevágni eléd, ha jobbra kanyarodik.

Mit lát az autó vezetője?

Megálltál egy a pirosnál vagy egy STOP-nál a jobb sávon. Jön egy kerékpáros és az autód jobb oldalán áll meg, így nem láthatod. Amikor a lámpa zöldre vált, te jobbra kanyarodsz, a biciklis pedig előre tart. Így történik a baleset.

Hogyan kerülheted el ezt a fajta ütközést, mint az autó vezetője?

Használd a fényjelzést: Ha a kerékpáros látja, hogy balra kanyarodást jelzel, akkor kevés az esélye annak, hogy azt a döntést hozza, hogy jobbról elkerül. Valószínűleg megáll a hátad mögött vagy balra kanyarodik. Viszont, egyik esetben sem lesz ütközés.

Mielőtt kanyarodnál, nézz szét: Nem minden kerékpáros van tudatában annak, hogy milyen balesetet okozhat azzal, ha egy autó előtt halad vagy közvetlenül egy autó mellett. Mindig figyelj jól, jobbra kanyarodáskor egy jelzőlámpa vagy STOP tábla elhagyásakor.

Késleltesd a kanyarodást: Olyan szakaszokon, ahol sok a kerékpáros, egy jelzőlámpa vagy STOP tábla által irányított útkereszteződésben, indulás előtt mindig várj egy másodpercet. Így biztos láthatod majd azokat a kerékpárosokat, akik addig „holtpontban” álltak valahol, és hirtelen bukkannak elő.

Share 
<<  vissza tovább  >>