Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Váratlan találkozás a hirtelen nyitott autó ajtóval

Arról az esetről beszélünk, amikor hirtelen kinyitja valaki egy autó ajtaját, úgy hogy te, mint kerékpáros, már nem tudod kikerülni azt. Ilyenkor, ha szerencsés vagy, úgy ütközöl, hogy éppen akkor érsz oda, amikor az illető száll ki az autóból - legalább puhának ütközöl és még a figyelmetlen személy is kap egy kis ízelítőt a csattanásból.

Mit lát egy kerékpáros?

Hogyan kerülheted el ezt a fajta ütközést, mint kerékpáros?

Tarts balra: Közlekedj az autóktól minél távolabb, bal fele. Így, ha valaki hirtelen kinyitja az autó ajtaját, és neked már nincs időd arra, hogy félrekapd a kormányt bal fele, vagy hogy akkorát fékezz, hogy ídőben megállj, könnyebben kikerülheted a nyitott ajtót. Nem kell tartanod a mögötted közlekedő autósoktól, ugyanis ők látnak téged, ellentétben a melletted állóktól. Ha úgy gondolod, hogy a hátad mögött közlekedőket fenntartod, ez ne zavarjon, hiszen a másik sávra áttérve elkerülhetnek, ha nagyon akarnak. A közlekedési szabályok értelmében használhatod ilyenkor a bal oldali sávot (még akkor is, ha esetleg ezzel fenntartod a mögötted közlekedőket), azért, hogy el tudd kerülni az ütközést, ha hirtelen nyitják ki előtted egy autó ajtaját.

 

Mit lát az autó vezetője?

Kinyitod az autó ajtaját anélkül, hogy szétnéznél és rögtön beleütközik egy biciklis.

Hogyan kerülheted el ezt a fajta ütközést, mint autós?

Nézz szét, mielőtt kinyitod az ajtód: Ha az autó vezetője vagy, nézz a visszapillatnó tükörbe mielőtt kiszállsz. Ha egy utas nyitja ki az ajtót az autó vezetője mögött, előbb csak résnyire kell nyitni, hogy lehessen látni jön-e kerékpáros.

Share 
<<  vissza tovább  >>