Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Jobb kereszt

Egy autó kihajt jobbról egy utcából, parkolóból vagy kocsifelhajtóból.

Mit lát a kerékpáros?

Egy autó kihajt jobbról egy utcából, parkolóból vagy kocsifelhajtóból.

Két fajta ütközés lehetséges:

·  már az autó előtt jársz – az autó elüt

·  az autó már előtted van – beleütközöl az autóba

Mit tehetsz a baleset elkerülése érdekében te, mint kerékpáros?

Tarts balra: Az ábrán látható „A” és „B” útvonalak közül általában az „A”vonalat választod, amely közel van a kanyarhoz, attól tartva, hogy a hátulról jövő autók elüthetnek. Viszont, amikor az ábrán látható autós behajt az útkereszteződésbe, nem a jobb oldali sávot fogja figyelni, ahol a biciklis van az „A” vonalon, hanem előre néz, a többi autóra figyel. Ezért minél jobban tartasz az út jobb széle fele, annál jobban csökken az esélye annak, hogy az autós látókörébe kerülj. Ezért ajánlott inkább a "B" vonalat követni ilyen esetben, mert így könnyebben elkerülhető az ütközés.

Dudálj/csengess: Szerezz be egy minél hangosabb dudát/csengőt magadnak, és ilyen esetben jelezz vele, hogy az autós felfigyeljen rád.  A romániai törvények értelmében, a csengő használata kötelező. Ha nincs csengőd, de úgy látod, hogy a sofőr nem vett észre és kihajtani készül, kiálthatsz is egyet, hogy észre vegyen - lehet, ha szégyelled, de úgyis jobb, mintha elütne, nem?

Használj lámpát: Ha sötétben biciklizel, törvény szerint köteles vagy lámpát használni. Napközben is könnyebben észrevesznek a gépjárművel közlekedők, ha bekapcsolod az első lámpád és villogó üzemmódban működik. Az új LED lámpák ideálisak, hiszen 10-szer többet tartanak, mint a "régi stílusú" izzós elődeik. Ezeket akár a bukósisakodra is felszerelheted, így ha az autós felé fordítod a fejedet, biztosan felfigyel rád.

Lassíts: Ha esetleg nem sikerül szemkontaktust teremtened a sofőrrel (főleg ha sötétben indultál útnak), jobb lassan hajtani - így könnyebb lesz a hirtelen megállás. Ez kellemetlen dolog, de még mindig jobb, mint egy ütközés.

Mit lát az autós?

Behjatasz egy utcába, sétányba vagy parkolóba az útkereszteződésből. Vagy előtted jelenik meg egy kerékpáros és elgázolod, vagy pedig egy utcába behajtva elütöd a biciklist, aki bal oldalról jön feléd.

Hogyan kerülheted el ezt a típusú ütközést, mint autós?

Lassíts: Mindig lassíts útkereszteződésekbe való behajtáskor, főleg, ha kerékpár sáv is van az illető szakaszon.

Használd a jobb oldali sávot: Ha az út menetirányonként két sávos, használd mindig a jobb oldalit. Így jobban láthatod a merőlegesen közlekedőket – a bicikliseket például.

Figyelj: Útkereszteződések közelében, főleg ha még kerékpár sávok is vannak, mindig számíts arra, hogy felbukkan egy kerékpáros előtted. Lehet, hogy nem épp olyan gyors az a bicikli, mint a te autód, viszont elképesztő, hogy milyen váratlanul bukkanhat fel egy biciklis előtted.

 

Share 
<<  vissza tovább  >>