Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Velo Akadémia – egy év a kerékpározás oktatás területén
2017. január 17., 11:10

Egy rendezvényekkel teli évet követően, melyet a partnereinkkel együtt valósítottunk meg – a Velo Akadémia biztonságos kerékpározást oktató program végéhez közeledünk– melyet a Svájci Államszövetség társfinanszírozásával valósítottunk meg, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból. A támogatás mértéke 56.086,75 CHF, a projekt 62.318,75 CHF-os teljes költségvetéséből.

A Marosvásárhelyi Közösségi Alapítvány, a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesülettel és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal partnerségben egyéves oktatási programot valósítottak meg melynek célja a közlekedésbiztonság növelése a biciklisek számára,és azon személyek számának növelése, akik a biciklit választják napi szinten közlekedési eszközül Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, hozzájárulva ezzel a városi környezet minőségének javulásához és a levegő és zajszennyezés csökkentéséhez. Ezt az iskolában történő oktatási program segítségével valósítottuk meg, mely keretében a három városban 199 középiskolás (14-18 éves) diákot tanítottunk meg a közúti szabályokra illetve arra, hogyan kerüljék el a veszélyes helyzeteket, amelyek a forgalomban a biciklisekre leselkednek. A tanítás a Velo Akadémia tankönyv és két tájékoztató füzet segítségével történt, amelyek ismertetik a helyes biciklizés szabályait, és felsorolják a kötelező kellékek használatát is. Az oktatás gyakorlati részében szó esett technikai ismeretekről, az általunk felállított tanpályán a résztvevők kipróbálhatták, tökéletesíthették gyakorlati ismereteiket is.

Az oktatási tevékenységeken kívül a projekt keretében tudatosítási kampányra is sor került – ezeket áprilisben a Critical Mass keretében illetve szeptemberben a Mobilitás Hete keretében valósítottuk meg – a partnerekkel közösen biciklis felvonulásokat szerveztünk illetve tájékoztató szórólapokat, füzeteket osztottunk, amelyben fehívtuk a biciklisek és autósok figyelmét a veszélyes közlekedési helyzetekre. A kampány során több mint 900 tájékoztató füzetet és 4000 szórólapot osztottunk ki.

A projektben szerzett tapasztalatainkat szeptemberben, a Marosvásárhelyen tartott Training 4 Trainers workshopon osztottuk meg az országban tevékenykedő biciklis szervezetek képviselőivel, azzal a céllal, hogy további városokra is kiterjesszük az oktatási programot a következő években. A workshopon 28 személy vett részt 10 romániai városból, valamint a program meghívottai Magyarországról és Ausztriából.

A projekt keretében sor került egy nagyszabású felmérésre is, amelyet a középiskolások körében végeztünk. A három városban 2112 középiskolás töltötte ki kérdőívünket, melyből kiderült, hogy annak ellenére, hogy több mint 77%-nak van biciklije csak nagyon kevesen, 18 %-uk használja arra, hogy iskolába járjon vele különböző okok miatt. Abban az esetben, ha elhárulnának a különböző akadályozó tényezők több mint 60%-uk használná a biciklit iskolába járásra. A felmérés részletes eredményeiről infografikát is készítettünk, melyet weboldalunkon érhetnek el az érdeklődők: http://academiavelo.ro/pdf/Infoghraphics_academiavelo2016.pdf

A program szakmai partnere a magyarországi BringaAkadémia program működtetői.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány 2012-től szervezi Marosvásárhelyen több civil szervezettel közösen a Critical Mass biciklis felvonulást. A MuresOnBike program keretében népszerűsítjük a városi kerékpározást, célunk egy biztonságos kerékpáros infrastruktúra kialakítása illetve egy fenntartható városi közlekedés megvalósítása városunkban.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány kezdeményezésére több mint két éve megalakult az Élhető Udvarhely környezetvédelmi csoport, aminek az egyik célkitűzése, hogy biztonságossá tegye a bringázást a városban. Ennek érdekében, a csoport két tagja részt vett a Bringa Akadémia felkészítőjén, akik a maguk során, Udvarhelyen tanítják a biciklizőknek a közlekedési szabályokat.

A Zöld SzékelyFöld Egyesület évek óta hagyományosan megszervezi a föld napi kerékpáros felvonulást Csíkszeredában, részt vett kerékpárútak jelzéseinek festésén, a Közösségi Kártya program segítségével 42 kerékpártartót helyezett ki Csíkszeredában, illetve egy kerékpártároló megépítését is támogatta. A Hangyasuli program keretében biciklis oktatási tevékenységet is tartottak Csíkszereda iskoláiban.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból.

További információk: Gál Sándor, +40-747-865096, galsandor@fcmures.org

Share 
<<  előző cikk Archívum következő cikk  >>