Hasznos linkek  | Partnerek  | Kapcsolat  RO |  HUCritical MassTekerj egy jó célértAcademia VeloAcademia Velo
Biztonságban a kerékpáronBiztonságban a kerékpáron20 érv a biciklizés mellett20 érv a biciklizés mellett

Critical MassCritical Mass


Skirt Bike MuresSkirt Bike Mures


marosvásárhelyi bicikliparkolómarosvásárhelyi bicikliparkoló

StravaStrava

Safe4Cycle találkozó Marosvásárhelyen
2016. október 31., 09:15

A 2016/2017-es tanév izgalmasnak ígérkezik abban a 9 iskolában Magyarországon, Romániában és Ausztriában, ahol elindul a Safe4Cycle program. Az egyéves előkészítő időszakot követően mind az oktatói kézikönyv, mind pedig a gyerekek munkafüzete készen áll a pilot évre. A projektpartnerek Marosvásárhelyen találkoztak, hogy egyeztessenek a következő lépésekről.

A projektpartnerek, az iskolaigazgatók és a Safe4Cycle mentorok is izgatottan várják a következő iskolaévet. A Safe4Cycle kerékpáros közlekedésbiztonsági program készen áll a kipróbálásra Magyarországon, Ausztriában és Romániában is – a program októberben Magyarországon indul. A mentorok kellőképpen felkészülten állnak a következő 6-7 hónap elébe; legfőbb feladatuk a programban a Safe4Cycle szakkörök vezetése lesz. Mindemellett azonban a projektpartnerek várják a visszajelzéseiket, tapasztalataikat, kritikájukat a programról. Az első év végén a projektpartnerek és a mentorok közösen értékelik majd a Safe4Cycle módszertanát, és szükség esetén a továbbfejlesztik a programot.

A job-shadowing program keretében a projektpartnerek részt vettek a Marosszéki Közösségi Alapítvány által szervezett Training4Trainers oktatóképzésen, amely a Safe4Cycle program módszertanán alapult. A háromnapos programra 16 résztvevő jött össze különböző romániai kerékpáros civil szervezetek képviseletében Bukarestből, Jászvásárról, Kolozsvárról, Temesvárról, stb. A résztvevők közül kerülnek ki a Safe4Cycle programban később foglalkozásokat szervező mentorok is.

Hétfőn a vendégek részt vehettek egy kerékpáros városnéző túrán Marosvásárhelyen. A kerékpáros infrastruktúra meglehetősen szegényes, azonban rengeteg lehetőség kínálkozik a fejlesztésre. Romániai partnerünk, a Marosszéki Közösségi Alapítvány az oktatás mellett foglalkozik a városi, megyei kerékpáros ügyekkel, kerékpáros fejlesztésekért folytatott lobbitevékenységgel is.

Kedden a program a Maros megyei rendőrségen folytatódott, ahol a projektpartnerek és a rendőrség képviselői egyaránt bemutatták közlekedésre nevelési programjaikat. Délután a vendégeknek lehetőségük nyílt megismerkedni a Szászrégen körüli kerékpáros utakkal is egy rövid bringázás keretében a dombok között.

Az utolsó napra a Marosszéki Közösségi Alapítvány egy sajtótájékoztatót szervezett, ahol a Safe4Cycle program mellett a helyi városi mobilitási terv bírálata volt a téma.

Share 
<<  előző cikk Archívum következő cikk  >>